Gör rätt val av hund

Att skaffa hund är inte som att köpa sig en ny tröja, en ny tv eller någon annan typ av materiellt föremål. En hund är en levande varelse som kommer att finnas med en under många år och som behöver stimulans och kärlek. Innan man skaffar hund är det därför mycket viktigt att man tänker efter ett flertal gånger och att man är säker på att man kan erbjuda hunden det liv och den vardag som den förtjänar.

Har man tidigare ägt en hund är man säkerligen redan medveten om vad som krävs, men för den som skaffar hund för första gången är frågorna säkert många. Det kan handla om allt från vilken typ av foder som hunden behöver, till hur många gånger hunden behöver rastas eller vilken ras som man bör satsa på. Just valet av ras kan ha en mycket stor betydelse för hur bra man kommer att trivas tillsammans och därför bör man undvika misstaget av att enbart utgå från hundens utseende. En hund som är mycket aktiv kan bli understimulerad i en långsam vardag där matte eller husse är äldre eller exempelvis jobbar mycket, medan en stor hundras kan ha svårt att leva ut ordentligt i en alldeles för liten lägenhet.

Låt oss leka med tanken om att du nu har hittat en hundras som passar dig perfekt. Nu behöver du kunna besvara andra typer av frågor som du kanske tidigare hade, eller som du ännu inte har tänkt på. En vuxen hund bör inte lämnas hemma mer än 4 timmar utan att ha möjlighet till rastning och när hunden är liten behöver den få komma ut ännu oftare. Innan du skaffar hund behöver du alltså se till så att du kan garantera promenader och rastning för din hund om du befinner dig på arbetet och behöver även se till att du har en bra försäkring som täcker ordentligt.