Dags för inflytt

Den stora dagen har kommit och det är dags att ta hem sin hund. När man köper en hund är det vanligast att man köper en valp eller en yngre hund, just för att kunna utvecklas och växa tillsammans med hunden. Man vill ha möjlighet att själv kunna uppfostra hunden på de sätt som man finner optimala, men naturligtvis handlar en del även om hur otroligt söta valpar är.

Innan hunden kommer in i det nya hemmet är det mycket som behöver planeras. En liten och väldigt ung hund kan snabbt känna sig bortkommen och ensam, eftersom den är van vid att ha syskon och föräldrar i närheten. Det bästa sättet att få hunden att snabbt känna sig trygg är att be om en filt eller leksak från uppfödaren. Detta föremål luktar “hemma” och används som en trygghetsgrej till dess att hunden har blivit mer bekväm med det nya hemmet.

Naturligtvis finns det fler saker som behöver finnas på plats innan hunden kommer hem. Man behöver se till så att hunden har två stycken skålar, en för vatten och en för mat, ett koppel och ett halsband, en mysig plats att vila på, leksaker för stimulans och produkter för päls och klovård. Beroende på årstid och vilken hundras man har kan man även behöva köpa en hundkappa som skyddar mot kyla och regn. Detta är i alla fall inte nödvändigt, men kan vara mycket bra för att hålla hunden varm och torr.

Sist, men inte minst, är det viktigt att komma ihåg att små hundar, valpar, har samma nyfikenhet som ett barn. Man bör därför se till så att det inte finns några farliga sladdar som hunden kan skada sig på, små föremål på golvet som kan fasta i halsen eller vassa saker som kan orsaka skador på mun eller trampdynor. “Barnsäkra” ditt hem innan hunden flyttar in, så kan du känna dig trygg från start.