Träna toalett

Denna text riktar sig främst till de hundägare som har valt att skaffa en valp. Majoriteten av alla äldre hundar är redan rumsrena och man behöver alltså inte gå igenom den period som många nya hundägare fasar för, nämligen de ständigt uppkommande kisspölarna.

När hunden flyttat in bör man vara införstådd med att behov kommer att utföras på de allra flesta platser. Valpen gör inte detta för att vara stygg eller för att den vill göra dig upprörd, utan precis som ett litet barn har hunden ännu inte lärt sig att kontrollera sin blåsa eller lärt sig vart behoven ska utföras. Det är din uppgift som hundägare att lära valpen att behoven ska utföras utomhus och man bör vara inställd på att det kan ta ett tag innan hunden är helt rumsren.

Att träna toalett är ingenting som man behöver vara orolig över. För de allra flesta hundar går det relativt snabbt att lära sig och med rätt ledarskap kan det till och med bli något roligt. Hundar visar mycket tydligt när det är dags att kissa eller bajsa och börjar oftast med att leta upp en plats i hemmet att cirkulera några varv på. Som hundägare ska du agera snabbt när detta händer och på en gång lyfta ut din valp utomhus. Även om hunden redan har börjat att kissa ska du lyfta ut den, då kisset i många fall stannar upp.

Beröm är mycket viktigt i detta sammanhang. Undvik allt för hårda metoder som att bestraffa hunden för att en olycka har skett. Välj istället att belöna de gånger som de faktiskt går bra, t.ex. genom att erbjuda något gott eller berömma med trevliga ord och klappar. Naturligtvis bör du säga till hunden när den kissar inomhus med ett enkelt, men bestämt “nej!”, men mer än så är onödigt och kan istället ge en motsatt effekt.